Barneskolen jeg jobber på er en skole som har lite penger, altfor mange barn i forhold til ressursene, og som ligger ved slumområdet. Langs skoleveien vår er det veldig mange barer, glasskår over alt, og når skoledagen er ferdig, sitter det gjerne mange fulle mennesker langs veien.
Skolen har nesten 800 elever, og 22 lærere. I hver klasse finner en ca. 40 elever, og på hvert trinn er det tre klasser. Skoleplassen har flere rekker med klasserom, og ved mangel på nok plass måtte skolen kjøpe inn noen brakker som kunne brukes som klasserom. De aller fleste vinduene er knust, og varmen kan bli uutholdelig da klokken nærmer seg 11-12. Det er også stor mangel på stoler og pulter, så elevene er svært kreative. Noen deler, noen må stå, og jeg har også sett en gutt som tok en stol på fanget, slik at han kunne skrive på den og bruke den som pult.
Livet til disse elevene er også helt annerledes enn jeg er vant med å komme borti i praksis. 60% av alle elevene er foreldreløse. Det vil si at de bor med venner av familien, besteforeldre eller andre familiemedlemmer. De fleste bor i slumområdet, som kalles Kuwukiland, og det har ikke strøm eller vann. Husene er bygd opp av blikktak, og ja.. Dere vet hva jeg mener.. Fikk også vite at noen av elevene også var gatebarn. Det er tungt å få vite at elevene jeg underviser lever en så tøff hverdag. Det er så tøft at jeg faktisk ikke klarer å forstå det helt. Rektoren på skolen har lovt å ta oss med hjem til noen elever, så vi skal få se forskjellene på boforholdene deres. Det tror jeg blir veldig spennende, men også et sjokkerende syn.
Jeg underviser på 5.-, 6.-, og 7. trinn, og skolesystemet i Namibia har tester etter hvert år. Det vil si at hvis du ikke står på en test, må du gå året om igjen. Men du kan kun gå opp igjen hvert trinn én gang, og deretter går du opp til neste trinn. I en 5. klasse hadde jeg elever som var fra 10-15 år. Det er store forskjeller på de aldrene. Mange sliter med å lese, mens andre knapt kan å skrive. En må ta i bruk mange ulike undervisningsmetoder for å få alle til å forstå, og sjansen for at alle har forstått er dessverre minimal. Det er mange utfordringer med et sånt system.
Men til tross alt dette; disse elevene er verdens blideste! Det lyser glede av dem, og de er veldig villige til å lære. Skolen er viktig for disse elevene, og de viser stor respekt for lærerne sine. De står på rekke utenfor klasserommet de skal være i på starten av timen, og de bruker miss eller mr. foran navnet til læreren. De svarer høfling, og reiser seg opp hvis de skal svare på spørsmål i klasserommet. Det er ikke lett å se at disse elevene har et vanskelig liv på utsiden av skolen.
Se den gleden! Her ser dere hvordan skoleuniformene ser ut. Disse er for 1.-6. klasse. 7. klasse har helt egne for å vise at de går siste året på barneskolen. De har hvite skjorter, og grå bukser eller skjørt.
Her ser dere meg med elevene i den eneste pausa de har i løpet av dagen. Skolen starter kl. 0700 med registrering, er ferdig kl. 1300. Den eneste pausa er en matpause på 40 minutter.
Uten noen leker eller lekestativ i skolegården, må barna være kreative. Her leker de med papir som de har funnet i søpla.
Her ser dere matkøa. Dessverre må jeg meddele at denne ikke viser hvor lang den egentlig er i løpet av de 40 minuttene elevene har på å spise. Barna som ikke har mulighet til å få med mat hjemmefra, får servert maisgrøt av frivillige foreldre som lager grøten. Det er ufattelig mange av elevene som må få mat på skolen, og i følge lærerne er dette for mange den eneste maten de får i løpet av en dag.
Maisgrøten lages i slike gryter, og elevene har med plastbokser hjemmefra som fylles opp. Det er alt fra ordentlige matbokser, til smørbokser.
Her ser dere noen kreative jenter som var lei av maisgrøten. De fortale meg at de har brukt bruspulver for lage farge på grøten, slik at det var morsommere å spise. Svært få har bestikk, så de bruker hendene.
Dette er ringeklokka på skolen. De bruker en jernstang for å slå på denne sylinderen når det er matpause.
Det er nesten farlig å bevege seg ut i friminuttet. Elevene er nemlig veldig fascinert av at jeg er hvit og har en annen type hår, så de skal ta på meg til enhver tid. At vi har med kamera er også veldig spennende, så vi lager rene 17. mai-toget etter oss i skolegården.
På mandag hadde vi idrettsdag på skolen! Da var alle elevene delt opp i tre lag (grønt, blått og rødt), og de konkurrerte mot hverandre i ulike friidrettsgrener. Laget som vant, går videre til å konkurrere med de andre skolene i distriktet. På bildet ser dere at elevene løper barbeint, fordi de ikke har joggesko eller passende sko å løpe i.
Lærerne er flinke til å motivere elevene.
Idrettsdagen var som en fridag for elevene. De sang, danset og heiet på utøverne. Det er en kjempe stemning på tribunen, og alle var i godt humør.